Ζεσταθείτε φθηνότερα

 
Ήδη από την περασμένη άνοιξη , όταν και οριστικοποιήθηκε η εξίσωση του ΕΦΚ στο θέρμανσης με το κίνησης, αρκετοί καταναλωτές αναζητούν εναλλακτικές λύσεις με στόχο να απεξαρτηθούν από το πετρέλαιο και να εξασφαλίσουν θέρμανση με χαμηλότερο κόστος. Οι βασικότερες εναλλακτικές είναι οι εξής:
 

Γνωρίστε το Πέλλετ (Pellet) από Ελιά
Τα πέλλετ ελιάς (olive pellets) έχουν την μορφή μικρής κυλινδρική κάψουλας μήκους περίπου 2-3 εκατοστών και διαμέτρου 6 χιλιοστών,  και κατασκευάζονται από ελαιοπυρήνα.   

Σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης τα olive pellets πέλλετς έχουν την μισή περίπου θερμική απόδοση, ενδεικτικά μπορούμε να πούμε ότι χρησιμοποιούμε την διπλάσια ποσότητα υλικά, αλλά με το μισό κόστος.

Αυτά αξιοποιούνται από ειδικά κατασκευασμένους καυστήρες - λέβητες, ενεργειακές σόμπες και ενεργειακά τζάκια κλπ.

Για να κατασκευασθούν τα πέλλετς θα πρέπει, το υλικό να είναι θρυμματισμένο με διάσταση <1-3 χιλιοστών  και να έχει υγρασία <12%. 

Τα οφέλη που προκύπτουν για τον καταναλωτή που θα χρησιμοποιεί πέλλετς ( Pellets) αντί των ορυκτών καυσίμων είναι : 

► το χαμηλότερο κόστος που μπορεί να φθάσει το 30-60% ανάλογα με το εκάστοτε παγκόσμιο γαιο - πολιτικό γίγνεσθαι και όχι μόνο, 

► η υπεραξία του καυσίμου που παραμένει στον τόπο παραγωγής του καυσίμου με αποτέλεσμα τα χρήματα να καταναλώνονται και να επενδύονται σε τοπικό επίπεδο,

► η επαναχρησιμοποίηση άχρηστων υλικών που σε διαφορετική περίπτωση θα πήγαιναν στην χωματερή και φυσικά 

► η προστασία του περιβάλλοντος λόγω της μείωσης των ρύπων από την χρήση των ορυκτών καυσίμων και της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων.
 
Ενεργειακά τζάκια
Μια από τις πλέον διαδεδομένες λύσεις υποκατάστασης του πετρελαίου θέρμανσης είναι τα ενεργειακά τζάκια. Τα συνηθέστερα ερωτήματα αφορούν τη διαφορά μεταξύ ενός ενεργειακού τζακιού και ενός συμβατικού, το κόστος τους, και φυσικά το αν μπορούν να υποκαταστήσουν την απόδοση που προσφέρει σε ένα διαμέρισμα η κεντρική θέρμανση. Καταρχάς, αυτό που πρέπει να ξέρει κάποιος είναι πως ένα ενεργειακό τζάκι αξιοποιεί το 70-90% της θερμογόνου απόδοσης του ξύλου, έναντι μόλις 10%-15% ενός συμβατικού. Στην αγορά τώρα, υπάρχουν πολλά είδη ενεργειακού τζακιού. Υπάρχουν για παράδειγμα τζάκια τα οποία καίνε ξύλο, άλλα που καίνε πελετ, αέριο ή και νερό. Σε περίπτωση που υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης καμινάδας στην πολυκατοικία, όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές. Διαφορετικά, μπορεί κανείς να εγκαταστήσει μια μικρή καμινάδα που θα έχει έξοδο το μπαλκόνι, μόνο που σε αυτή την περίπτωση οι επιλογές ως προς το καύσιμο περιορίζονται στο πελετ.Όσον αφορά στο κόστος, ρόλο παίζουν διάφοροι παράγοντες, όπως η επιλογή των υλικών, η διακόσμηση, το προϊόν καύσης κτλ. Ένα μέσο πάντως κόστος κυμαίνεται από 2.000 – 4.000 ευρώ. Pellets Οι συσκευές θέρμανσης pellet (σόμπες και λέβητες) χρησιμοποιούν ως καύσιμο το στερεό υλικό pellet. Το στερεό καύσιμο Pellet είναι κατασκευασμένο από συμπαγές πριονίδι, ροκανίδια, φλοιούς δέντρων, απόβλητα γεωργικών καλλιεργειών, καλαμπόκι, απόβλητα χαρτιού, και άλλα οργανικά υλικά. Οι συσκευές θέρμανσης pellet είναι πολύ βολικές στη λειτουργία τους και έχουν πολύ καλύτερη καύση και απόδοση θέρμανσης από τις συνηθισμένες σόμπες ξύλου ή τα τζάκια. Ως συνέπεια αυτού, παράγουν πολύ λίγη ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι σόμπες - θερμαντήρες pellet έχουν απόδοση καύσης που πλησιάζει το επίπεδο του 78% -85%. Διαθέτουν ικανότητα θέρμανσης που κυμαίνεται μεταξύ του 8000 και 90.000 BTU ανά ώρα. Είναι κατάλληλες για σπίτια, διαμερίσματα και εργασιακούς χώρους. Μια σόμπα pellet που καλύπτει ανάγκες 60 τετραγωνικών μέτρων κοστίζει περί τα 1500 ευρώ ενώ το κόστος για ένα τζάκι ανεβαίνει κοντά στα 2500 ευρώ. Τέλος η συσκευασία των 15 κιλών pellet κοστίζει περί τα 2,8 ευρώ.
 
Γεωθερμία
Μια ακόμη εναλλακτική δίνεται με τας συστήματα γεωθερμίας. Η αρχή του γεωθερμικού κλιματισμού είναι εξαιρετικά απλή: βασίζεται στο γεγονός ότι λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης η θερμοκρασία του εδάφους είναι σταθερή στους 18-20 βαθμούς Κελσίου. Αν συνεπώς εκμεταλλευτούμε τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ υπεδάφους και επιφάνειας, μπορούμε να θερμάνουμε χώρους το χειμώνα και να τους ψύξουμε αντίστοιχα το καλοκαίρι. Η συγκεκριμένη διαδικασία που ονομάζεται «αβαθής γεωθερμία», προϋποθέτει τη χρήση μιας γεωθερμικής αντλίας, η δε θερμότητα μεταδίδεται μέσω ενός δικτύου σωληνώσεων που είτε βρίσκονται σε οριζόντια διάταξη και χαμηλό βάθος, είτε σε κατακόρυφη διάταξη εκμεταλλευόμενοι μία γεώτρηση που γίνεται γι’ αυτό το λόγο. Το κόστος εγκατάστασης γεωθερμικών αντλιών θερμότητας ανέρχεται σε 600-1100 €/kW(th) για μονάδες που χρησιμοποιούν νερό από υδρογεώτρηση και σε 1000-1600 €/kW(th) (τιμές 2006) για μονάδες που χρησιμοποιούν γήινους εναλλάκτες θερμότητας. Για την εγκατάσταση αντλίας θερμότητας, απαιτείται ένας εσωτερικός χώρος μεσαίου μεγέθους, μικρότερος από το μέγεθος που απαιτείται για ένα συμβατικό σύστημα θέρμανσης. Το σύστημα θέρμανσης δαπέδου ψύξης οροφής ωστόσο, που είναι το πλέον διαδεδομένο πρέπει να εγκατασταθεί κατά το κτίσιμο του σπιτιού καθώς τοποθετείται στο μπετόν της πλάκας. Τέλος να σημειωθεί ότι αρκετοί είναι εκείνοι που προτιμούν για θέρμανση, συσκευές που καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια. Καθώς όμως οι περισσότερες συμβατικές ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης είναι ενεργοβόρες, για να επιτευχθεί οικονομία απαιτείται είτε κλιματισμός χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης (inverter) ή ηλεκτρικά πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται έρευνα αγοράς από τον ίδιο τον καταναλωτή ώστε να εντοπίσει τη λύση που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες αλλά και το βαλάντιό του.