Η σημασία της Ανακαίνισης και της Ανανέωσης του ακινήτου στις μέρες μας

 
Η κρίση ανέβαλε τα σχέδια χιλιάδων νοικοκυριών να αγοράσουν ένα καινούργιο σπίτι. Έτσι αρκετοί από αυτούς έχουν προχωρήσει σε ανακαίνιση αυτού στο οποίο ήδη κατοικούν. Κατά την διάρκεια των εργασιών ανακαίνισης, κάποιοι από αυτούς, διαπίστωσαν ότι πρόκειται για μία δύσκολη, χρονοβόρα και ψυχοφθόρα διαδικασία στην οποία όλα τα σχέδια και τα χρονοδιαγράμματα ανατρέπονται. Για να μη αντιμετωπίσετε και εσείς τέτοιου είδους προβλήματα προετοιμαστείτε κατάλληλα:
Μη ξεκινήστε την οδύσσεια αν δεν έχετε διαμορφώσει το σχέδιο των αλλαγών.
Σε κάθε ανακαίνιση ή να αναδιαμόρφωση του σπιτικού σας θα πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο. Πηγαίνετε σε εκθεσιακούς χώρους και καταστήματα, μιλήστε με εργολάβους αρχιτέκτονες και διακοσμητές . Όλα αυτά θα σας βοηθήσουν να σχηματίσετε μια οπτική του ανακαινισμένο χώρου σας. Όταν ξέρετε ακριβώς τι θέλετε, θα είστε σε θέση να συζητήσετε με τους εργολάβους και να πάρετε ρεαλιστικές προσφορές.
Η ανακαίνιση δεν εγγυάται τη βελτίωση της αξίας του σπιτιού
Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι να συνειδητοποιήσετε ότι η βελτίωση δεν σημαίνει αναλογική αύξηση της αξίας του σπιτιού σας. Αντίθετα το πιθανότερο είναι ότι η αξία δεν θα αυξηθεί αναλογικά. Για παράδειγμα, αν κάποιος δαπανήσει 10.000 μπορεί να μην τα πάρει πίσω όταν θελήσει να πουλήσει το σπίτι. Ελέγξτε λοιπόν το κόστος σε σχέση με την αξία . Όλες οι παρεμβάσεις γίνονται μόνο για την προσωπική σας απόλαυση.
Πάρτε τουλάχιστον τρεις προσφορές
Ώρα για τις προσφορές. Πάρτε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές από αξιόπιστους εργολάβους Εξετάστε τις προσφορές, αν είναι δυνατόν, με κάποιον που έχει πείρα. Βεβαιωθείτε ότι η σύμβαση έχει χρονικό ορίζοντα υλοποίησης και ελέγξτε τις πιθανές κυρώσεις για σημαντικές υπερβάσεις του χρόνου. Ό, τι κι αν κάνετε, μην βιαστείτε να πάρετε αποφάσεις σχετικά με τον εργολάβο που θα επιλέξετε. Πάρτε αναφορές Ζητήστε από τους εργολάβους στοιχεία από τα τελευταία έργα τους και ρωτήστε ποιος είναι ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου και πιο το τελικό κόστος . Μία επίσκεψη σε κάποιο από τα έργα και συζήτηση με τους ιδιοκτήτες είναι επιβεβλημένη.
Να ξέρετε ότι το κόστος μπορεί να αυξηθεί
Ένα σταθερό κόστος είναι το βέλτιστο σενάριο, Αλλά αν αλλάξετε το σχεδιασμό τότε είναι πιθανόν να προκύψουν προβλήματα με την αύξηση του κόστους. Θα πρέπει επίσης να συμφωνήσετε με τους εργολάβους το χρονοδιάγραμμα πληρωμών που θα βασίζονται στις φάσεις του έργου που έχουν ολοκληρωθεί. Θα πρέπει επίσης να προβλέψετε ότι η πληρωμή θα πρέπει να γίνεται μια εβδομάδα ή και δύο μετά από την ολοκλήρωση των έργων καθώς με τον τρόπο αυτό θα ελέγχετε την καλή λειτουργία των έργων που έχουν γίνει.
-Το σίγουρο είναι ότι , η αδυναμία των περισσότερων ανθρώπων να αγοράσουν σπίτι αναδεικνύει την λύση που προσφέρει η ανακαίνιση ως ιδανική. Υπολογίζεται , ότι το κόστος της ολικής ανακαίνισης κινειται μεταξύ του 18-25% της εμπορικής αξίας μίας ομοειδούς κατοικίας (μετριοπαθείς παραδοχές) και σίγουρα υπολείπεται από την δαπάνη που έπρεπε να γίνει για την αγορά ενός καινούργιου σπιτιού. Τι εννοούμε όμως όταν αναφερόμαστε σε ολική ανακαίνιση; Πρόκειται για έργα που αφορούν :
- Γκρεμισμα τοίχων, ειδων υγιεινής, επίπλων κουζίνας, ντουλαπών, και απομακρυνση μπαζών.
- Κτίσιμο τοίχων στην καινούργια θέση τους, ώστε να διαμορφωθούν οι καινούργιοι χώροι.
- Σοβαντίσματα, σε καινούργιους τοίχους και μερεμέτια. - Ολική αλλαγή ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.
- Ολική αλλαγή υδραυλικών εγκαταστάσεων, και αποχετεύσεων εντός του διαμερίσματος.
- Αλλαγή πόρτας εισόδου, με θωρακισμένη πόρτα ασφαλείας.
- Αλλαγή εσωτερικών πορτών.
- Αλλαγή μπαλκονόπορτων και παραθύρων με αλουμινίου βαρέως τύπου, με ανακλίσεις και με σίτες.
- Επίστρωση τσιμεντογωνίας για αλφάδιασμα δαπέδου
-Τοποθέτηση πλακιδίων δαπέδου και μπάνιου
- Κατασκευή επίπλων κουζίνας.
- Κατασκευή ντουλάπας
- Τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα
- Τοποθέτηση σε γύψινα οροφής.
- Ελαιοχρωματισμοί εσωτερικά της οικίας
- Σωληνώσεις του καλοριφέρ , θέσεις των σωμάτων.
Φυσικά, όλες αυτές οι εργασίες μπορεί να μη είναι απαραίτητες και αυτό πρακτικά σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη μείωση της δαπάνης. Σε κάθε περίπτωση πριν πάρετε την απόφαση θα πρέπει να απαντήσετε στα εξής ερωτήματα:
1ο . Ποιες εργασίες είναι απαραίτητες και ποιες μπορεί να περιμένουν. Για παράδειγμα : αν προτίθεστε να μείνετε στο σπίτι για όσο διαρκέσει η κρίση και μετά να το εγκαταλείψετε είναι ανάγκη να ρίξετε όλους τους τοίχους και να αλλάξετε τις καλωδιώσεις; Ή μήπως είναι προτιμότερο να επιλέξετε εργασίες που απλώς θα διευκολύνουν τις τωρινές στεγαστικές σας ανάγκες ; Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν θελήσετε να το πουλήσετε είναι πολύ αμφίβολο αν θα πάρετε πισω το 50% των χρημάτων της ανακαίνισης.
2ο. Ποιο είναι το πραγματικό κόστος της ανακαίνισης. Ένα συνεργείο μπορεί να βγάλει ένα προϋπολογισμό αλλα σε αυτό δεν περιλαμβάνονται όλες οι δαπάνες. Για παράδειγμα : που θα μείνετε εσείς και η οικογένεια σας κατά την διάρκεια των εργασιών και τι σημαίνει αυτό στον προϋπολογισμό;
3ο . Πως θα γίνει η χρηματοδότηση και πως θα επηρεάσει την οικονομική σας κατάσταση; Για παράδειγμα : αν δαπανήσετε όλη τη ρευστότητα που έχετε τι θα γίνει στην περίπτωση μίας έκτακτης ανάγκης; Αν χρειαστεί ένα τραπεζικό δάνειο και η τράπεζα απαιτεί να μπεί προσημείωση στο σπίτι είναι σώφρων να το αποδεχτείτε; Πρίν πάρετε τις αποφάσεις σας λοιπόν θα πρέπει να γνωρίζετε τις επιπτώσεις στα οικονομικά σας δεδομένα αλλά και τις εναλλακτικές δυνατότητες που έχετε.
http://realestatenews.gr/real-estate-in-greece/lifestyle?start=10